Maizes cepšanas tradīcijas iepazīšana
Šī gada septembrī Špoģu vidusskolas 4.a klase ar Latvijas Skolas somu devās mācību ekskursijā uz Aglonu, lai iepazītos ar Latgales dabu un kultūrvēsturiskajiem objektiem, kā arī īstenojot mācību saturu iepazīt veidnes izmantošanu maizes cepšanai, iepazīt maizes tapšanas ceļu no graudu iesēšanas līdz miltu ieguvei un kā no miltiem gatavo mīklu un cep maizi, izzināt maizes cepšanas tradīcijas, veidot cieņpilnu attieksmi pret pārtikas produktiem.
Skolēni apmeklēja Aglonas maizes muzeju, kur bērniem bija iespēja pašiem cept maizi un uzzināt no saimnieces Vijas par maizes cepšanas un ēšanas tradīcijām. Maizes muzejā skolēnu skatam pavērās dažādi eksponāti, kas nepieciešami miltu iegūšanai un maizes cepšanai. Skolēni vēroja maizes cepēja darbību un vairāk iepazina maizes cepēja profesiju. Vispatīkamākais notikums bija maizes garšas baudīšana ar dažādu zāļu tēju un medu.
Rudenīgi skaistajā dienā tika izmantota iespēja apmeklēt Kristus Karaļa Kalnu un apskatīt skaisto koka skulptūru parku, kurā atainoti notikumi, kas saskaņā ar Derību norisinājušies no cilvēces pirmsākumiem līdz mūsdienām.
Ekskursijas noslēgumā skolēni apmeklēja briežu dārzu, kur pavērās iespēja barot meža briežus, iepazīties ar dažādu briežu šķirnēm, to kopšanu un barošanas paradumiem.
